Brug Papendrecht vannacht gesloopt

Scroll this

Deze brug ligt niet in Dordrecht en hoort dus eigenlijk niet thuis op deze website. De Witte Brug op de Veerweg  ligt in Papendrecht en er gebeurt komende nacht iets spectaculairs mee; hij wordt gesloopt.

De draagconstructie van de brug voldoet niet meer aan de huidige eisen en de onderdoorrijhoogte is te laag. Vannacht gaat hij om. Letterlijk. Rond half één komende nacht worden de ijzeren palen waar de boog op rust doorgeknipt. Dat gebeurt ook met de vier aanhechtingspunten van de boog aan de onderzijde. Vervolgens wordt het betonnen gevaarte gekanteld in de rijrichting Rotterdam en op het wegdek van de A15 neergelegd. Daarna wordt de boog tot gruis verknipt.

Wie de sloop van dichtbij wil bekijken, mag vannacht vanaf de rijksweg toekijken. Op de voor verkeer afgesloten snelweg worden hekken gezet. Vanaf de overkant is het een stukje lopen, voordat je aan de linkerkant een weggetje ziet dat je de snelweg opvoert. Voor publiek toelaten op de snelweg is gekozen, om te voorkomen dat iedereen op de naastgelegen noodbrug gaat staan. Die is aangelegd voor een doorgaande fietsroute en moet vrijblijven. Verhalen over een tribune zijn onzin; die komt er niet.

De Witte Brug, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is 75 jaar oud. Het is nog het enige boogviaduct in Nederland. Inmiddels is de betonnen overspanning in technisch opzicht aan het einde van zijn leven. De onderhoudskosten zouden de komende jaren fors toenemen. De brug wordt vervangen door een nieuwe.

Berichten over de ontwikkelingen bij de Witte Brug zijn te lezen op Facebook en Twitter.