Stop met afvalstoffenheffing

Foto: Jan van der Waal

Scroll this
Dordrecht moet de afvalstoffenheffing afschaffen. Huisvuil is niet langer afval, maar een grondstof waar HVC energie mee opwekt. Ik ben dus leverancier en moet betaald worden in plaats van te moeten betalen.

Huishoudens in Dordrecht betalen bijna 260 euro per jaar voor het ophalen en verwerken van huisvuil. De grootte van het huishouden en de hoeveelheid vuil doen niet ter zake. Een vrijgezel betaalt dus net zoveel als een gezin met vijf kinderen. Bijna onzichtbaar voor de buitenwereld heeft in korte tijd een revolutie plaatsgevonden. De core business van HVC is veranderd van afvalverwerker naar energieleverancier. Met het verbranden van afval wordt (warmte)energie opgewekt die wordt verkocht. HVC verdient dus geld met mijn huisvuil.

De situatie bij HVC lijkt op die van UPC, Ziggo en KPN met haar (voormalige)glasvezeldochters. De kijker betaalt om tv te ontvangen en de omroepen betalen om te worden doorgegeven. Het geld komt dus van twee kanten binnen. In de bestuurskamers rollen ze waarschijnlijk bulderend van het lachen over de vloer. Het zou mij niets verbazen als ze bij HVC ook een lachje niet kunnen onderdrukken. Een bescheiden lachje weliswaar, want het bedrijf smijt met honderden miljoenen door investeringen en overnames. HVC is niet alleen actief in Dordrecht. De vennootschap is eigendom van 48 gemeenten en 6 waterschappen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland.

HVC haalt inmiddels al afval uit het buitenland om te verbranden aan de Baanhoekweg in Dordrecht. De hoeveelheid afval in Nederland neemt namelijk fors af als gevolg van hergebruik en duurzame productie. Dat was al bekend, toch zette HVC de bouw van een nieuwe verbrandingsoven, een paar jaar geleden, door met als gevolg overcapaciteit.

Ik ben ook de beroerdste niet en gun HVC opbrengsten. Ik ben bereid mijn huisvuil gratis af te staan als grondstof, zodat het bedrijf er vervolgens geld mee kan verdienen op de energiemarkt. Het enige dat ik vraag, is om het even bij mij op te komen halen. Daar ga je als HVC dan toch geen geld voor vragen? Toon dankbaarheid! Dus: “Gemeente Dordrecht, schaf de afvalstoffenheffing af!”