It’s the end op de Visstraat

Scroll this
Witgoed- en elektronicazaak It’s Electronics op de Visstraat gaat dicht. En nu definitief. Alles moet weg, het is uitverkoop.

Volgens de officiële lezing gaat de zaak dicht, omdat het huurcontract is afgelopen. Bijzaak natuurlijk; huurcontracten kan je verlengen. De echte reden is ongetwijfeld die enorme Saturn een stukje terug. Die mega prijsstunter. Althans, in de beleving van veel mensen. It’s is vaak helemaal niet duurder, soms zelfs goedkoper. De winkel van It’s is niet meer van deze tijd. De hoeveelheid artikelen bij Saturn is zo overweldigend dat je het niet tegenover jezelf kunt verantwoorden om niet te slagen, terwijl je bij It’s in de deuropening al ziet wat ze hebben: notebooks en flatscreens. O ja, er is nog een verdieping die staat volgestouwd met witgoed.

Ik blijf die winkel maar hardnekkig Turksma noemen. Het zal de leeftijd zijn. Het is ook zo’n gekke naam: It’s. Mijn koelkast komt uit de Visstraat vandaan en mijn wasmachine. Net als de vorige. Mijn TV heb ik gekocht bij It’s in Rotterdam, de vorige bij een andere It’s Electronic in Alblasserdam. Die laatste zaak bestaat al langer niet meer. Drie jaar geleden ging eigenaar Impact Retail failliet. Weet u het nog? Ook de zaak op de Visstraat was een tijdje dicht. Mikro Elektro nam een aantal filialen over. Alblasserdam was één van de zaken die definitief moest sluiten. Net als Prijstopper (voorheen Modern), schuin tegenover It’s aan de Visstraat. Ze hadden dezelfde eigenaar. It’s Electronic aan de Visstraat werd It’s Electronics en ging weer open. Nu gaat ie dicht. Definitief.

Terwijl ik dit stukje zit in te tikken, vraag ik mij af wat er nou nog overblijft aan de Visstraat. Een Xenos , Alexander Roodfeld…, eh… Ik ben maar één Dordtenaar en zeker niet de norm. Ik doe ongetwijfeld enkele hardwerkende ondernemers pijnlijk te kort, maar mij schieten zo snel niet meer winkels te binnen. Om het mes nog even verder door te drukken; in mijn beleving valt een vergelijking te maken met de Spuiweg. Ik weet dat er winkels zitten, maar geen idee welke. Het is vooral een route om snel van punt A naar punt B te komen. De Vriesestraat is de nieuwe Visstraat. Daar gebeurt het. En op het Bagijnhof, Achterom, Sarisgang, Statenplaats en de Voorstraat, hoewel daar op sommige plekken de vergane glorie overheerst. Natuurlijk liggen er in de buurt nog meer winkelstraten, maar ik voel daar niets bij. Ze laten geen indruk achter, geen zin-in-kopen-emotie. En waar ‘m dat in zit? Geen idee. Maar daar moeten we snel achter komen. Zeker bij de Visstraat, want het is de voordeur naar de Voorstraat. Als de deur niet bevalt, doen we ‘m niet meer open. Dan lopen we niet meer door en is het binnenkort ook the end voor de Voorstraat. Ook al leg je voor de 138ste keer de straatsteentjes goed.