Niet iedereen blij met mozaïekbank Stadspolders

Scroll this

 


Met spelletjes voor kinderen en een barbecue voor omwonenden wordt vandaag de mozaïekbank op het Suze Groenewegerf in Stadspolders feestelijk in gebruik genomen. Niet iedereen is blij met de veelkleurige bank, omdat die sinds de oplevering vooral wordt gebruikt door hangjongeren. Al tijdens de bouw vernielden jongeren materiaal en tekeningen van kinderen. Ruim een week geleden moest de politie langskomen, omdat jongeren vechtend over de bank rolden.
Enkele bewoners vertellen in principe graag dit soort banken en speeltoestellen voor kinderen in de openbare ruimte te willen hebben, maar niet bij hun woning zolang de politie de overlast van hangjongeren niet aanpakt.
Hangjongeren zijn een groot probleem in de wijk. In Stadspolders/Oudelandshoek zijn drie hangplekken benoemd, maar groepen jongeren hangen op veel meer plaatsen tussen woningen rond. Ze zijn luidruchtig, plegen vernielingen, vervuilen de straat en veroorzaken een penetrante wietlucht in de omgeving. Ook winkelcentrum Bieshof heeft last van jongeren, waardoor mensen de winkels mijden op koopavond. “Het feit dat jongeren gewoon breedlachend blijven staan als de politie eens een keer wel langskomt, is het bewijs van een falende handhaving van de openbare orde“, zegt een bewoner.

Een verzoek tot het plaatsen van een mozaïekbank kan worden ingediend bij de gemeente. De gemeente betaalt de bank, bewoners moeten zelf de bank versieren met mozaïek. Achterliggende gedachte is dat buurtbewoners elkaar daardoor leren kennen en in de toekomst conflicten onderling oplossen.