OMC produceerde twee keer zoveel lawaai als is toegestaan

Scroll this

 

Het toegestane geluidsniveau bij voetbalclub OMC in Stadspolders werd overschreden met 3 dB. Dat blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst. De voorzitter van de voetbalclub noemt die overschrijding verwaarloosbaar weinig [bron: AD Drechtsteden 9 augustus 2012, pag. 1]. Het lijkt weinig, maar is het niet. Duiding is op zijn plaats, want het is een forse overschrijding. Het geluidsniveau (dB) is een logaritmische verhouding tussen de intensiteit van het geluid en de gehoorgrens. Geluid neemt kwadratisch toe. Met twee ballen stuiteren zal maximaal 3 dB meer geluid opleveren dan stuiteren met één bal, maar klinkt in de beleving wel twee keer zo hard. Bij OMC was sprake van een overschrijding van 3 dB, dus een verdubbeling.

Voetballen op het kunstgrasveld van OMC aan de rand van Stadspolders veroorzaakte dus twee keer zoveel geluid als in de avonduren is toegestaan. Na klachten van omwonenden heeft de rechtbank de voetbalclub vorig jaar verboden het veld nog langer te gebruiken na half negen ’s avonds. De voetbalclub gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Een bemiddelingspoging tussen OMC en omwonenden is mislukt, meldt dagblad AD/De Dordtenaar.

Volgens omwonenden is het werkelijke geluidsniveau nog hoger, omdat is verzuimd het stemgeluid van spelers te meten. In afwachting van de uitkomst van het hoger beroep heeft voetbalclub OMC de trainingstijden aangepast, zodat het kunstgrasveld na 20.30 uur niet meer wordt gebruikt, meldt de krant.